عضو هیأتمدیره شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه کندی فعلی سرعت اینترنت به دلیل نبود پهنای باند نیست چندین عامل مختلف را در کندی سرعت اینترنت و کیفیت پایین آن دخیل دانست.
«امیر محمدزاده لاجوردی»، دلایل افت کیفیت اینترنت را تشریح کرد و در خصوص صحت و سقم نمودارهای منتشرشده درباره پینگ اینترنت گفت: «نمیتوانیم در مورد کیفیت اینترنت در کشورمان بگوییم که تنها یک عامل در آن دخیل است. بلکه باید حداقل به ۴ تا ۵ عامل به عنوان عواملی که کاستی در آنها به کاهش کیفیت اینترنت منجر میشود، اشاره کرد. یکی از این عوامل پهنای باند بین الملل است که از خارج خریداری میشود.»
لاجوردی با اشاره به اینکه در دو سال اخیر و به خصوص در چند ماه گذشته رشد مصرف اینترنت در کشور به شدت افزایش پیدا کرده است، گفت: «از آنجایی که این رشد مصرف باید با ترافیک پهنای باند اینترنت همخوانی داشته باشد، باعث کاهش کیفیت میشود.»
او همچنین در ادامه توضیحات خود گفت: «بر این اساس در دو ماه گذشته ما توانستیم این چالش را کاهش دهیم و به همین دلیل معتقد هستیم که کندی فعلی سرعت اینترنت به دلیل نبود پهنای باند نیست.»
تأثیر ظرفیت پهنای باند از کل مشکلات اینترنت ۲۰ درصد است
محمدزاده لاجوردی تأثیر ظرفیت پهنای باند از کل مشکلات اینترنت را ۲۰ درصد عنوان کرد و گفت: «ما پهنای باند به میزان لازم خریداری کردهایم. هماکنون حدود ۷ ترابیت بر ثانیه، ظرفیت ترافیک اینترنت بین الملل است که حدود ۶ ترا در حال استفاده مردم است و یک ترا نیز مازاد و به عنوان بک آپ در نظر گرفته شده که حتی اگر کابلی قطع شود، از این مقدار جایگزین، استفاده خواهیم کرد.»
عضو هیأت مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت، عامل دیگری که یکی از چالشهای فعلی شبکه اینترنت است و حدود ۴۰ درصد در کیفیت اینترنت نقش دارد را نبود ظرفیت انتقال در لایه دسترسی عنوان کرد که مربوط به شبکه مخابرات و FCP ها است و گفت: «به همین خاطر توسعه ظرفیت انتقال و توسعه فیبرنوری در دستور کار وزارت ارتباطات قرار گرفته است.»
او موضوع دیگر در این زنجیره را مهندسی ترافیک دانست و گفت: «خیلی از دادهها در داخل کشور باید به تهران بیاید و برگردد و این موضوع، زمان دریافت را افزایش میدهد. بر این اساس باید مهندسی ترافیک در داخل کشور اصلاح شود. در همین حال برای دیتای خارج از کشور نیز باید با پلتفرمهای خارجی وارد مذاکره شویم تا CDN های خود را داخل کشور بیاورند و حتی اگر تمایلی نداشتند این مراکز تحویل محتوا را حداقل در اطراف کشور ما ایجاد کنند.»
محمدزاده لاجوردی با اشاره به اینکه این عامل هم میتواند حدود ۲۰ درصد تأثیر در افت کیفیت اینترنت داشته باشد، گفت: «حتی بحثهای اقتصادی نیز در کیفیت اینترنت دخیل است؛ باید یک مدل اقتصادی خوب برای سرویس دهندگان بچینیم. سوال این است که هزینه ترافیک داخلی کمتر است اما آیا میتواند برای اپراتور و تولیدکننده محتوا از نظر اقتصادی مزیت محسوب شود؟ به نظر ما مدل اقتصادی ترافیک اینترنت باید اصلاح شود و وزارت ارتباطات نیز در حال اصلاح آن است.»
افزایش ظرفیت انتقال داخل
او با بیان اینکه سایر عوامل درصد خیلی کمی از تأثیر را در افت کیفیت دارند که شناسایی هم شدند و در حال رفع آن هستیم، گفت: «این عوامل برخی در کوتاه مدت و برخی در بلند مدت باید رفع شوند. مثلاً مهندسی ترافیک، زمان بر است اما خرید پهنای باند در کوتاه مدت انجام میشود.»
عضو هیأت مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت در پاسخ به این سوال که چه میشود در یک مقطعی مانند دو هفته اخیر، این افت کیفیت محسوستر میشود؟ گفت: «مثلاً ساعت ۱۰ تا ۱۲ شب همه مردم میخواهند از اینترنت استفاده کنند و این ساعت پیک مصرف است. در این شرایط به لایه دسترسی فشار مضاعف وارد میشود و ظرفیت انتقال که باید به پهنای باند زیرساخت متصل شود، پاسخگو نیست. هر کدام از این زنجیره اگر مشکل داشته باشد، آن نارضایتی ایجاد میشود.»
او با بیان اینکه شاید سادهترین بخش برای حل عواملی که نام برده شد، خرید پهنای باند بین الملل باشد، گفت: «هم اکنون در حال کار روی افزایش ظرفیت انتقال داخل نیز هستیم که پروژه فیبرنوری هفته گذشته با این هدف رونمایی شد.»
نمودارهای منتشر شده در هفته اخیر را نمیتوان به کل شبکه تعمیم داد
محمدزاده لاجوردی در مورد نمودارهایی که به تازگی در خصوص کیفیت اینترنت در ایران منتشر میشود، نیز توضیح داد و گفت: «از لحاظ فنی نمیتوان این نمودارها را به کل شبکه تعمیم داد. برای مثال در نموداری که درباره نرخ پینگ اینستاگرام در کشور منتشر شده است، اگر شما به غیر از اینستاگرام، سایتهای دیگری را هم نگاه کنید تقریباً پینگ همین است. حتی اگر با VPN از سرور یک کشور دیگر مانند آلمان هم وصل شوید باز هم نرخ پینگ فرق چندانی ندارد.»
به گفته او میزان پینگ به سایت و فاصله مسیری که در آن هاست (میزبانی) شده است بستگی دارد. یا نموداری که از سایت گوگل به عنوان ترافیک کل کشور منتشر شد، صحت نداشت و مربوط به یک سرویس دیگر بود.
او با اشاره به اینکه برخی اخبار منتشر شده در فضای مجازی صحت ندارد، افزود: «قضیه کندی اینترنت را قبول داریم اما باید بدانیم که تنها یک عامل، در آن دخیل نیست. اینکه گفته میشود کندی اینترنت به دلیل اجرای طرح صیانت است، نه درست نیست. اگر مشکلاتی که عنوان شد حل نشود ماه به ماه و روز به روز وضعیت اینترنت بدتر هم میشود.»
میانگین پینگ اینترنت در ایران ۳۰ میلی ثانیه است
در این زمینه وزیر ارتباطات روز گذشته در یادداشتی با اشاره به اقداماتی از جمله «طرح ملی فیبرنوری نقاط» که طی این مدت برای حل مشکل اینترنت به کار گرفته شده است، تاکید کرد که «هنوز تا شرایط ایدهآل مورد مطالبه مردم بسیار فاصله داریم؛ شرایطی که تحقق آن تلاش شبانهروزی میطلبد تا جاماندگی در توسعه زیرساختهای ارتباطی جبران شود و بهترین کیفیت و سرعت و خدمات ارتباطی را برای مردم عزیزمان فراهم کند.
به گفته عیسی زارع پور، بر اساس اطلاعات یکی از سایتهای جهانی مرجع اندازهگیری سرعت اینترنت (speedtest)، میانه جهانی سرعت ارتباطات تلفن همراه در سال ۲۰۲۲، ۲۹ مگابیت بر ثانیه است و ایران با سرعت حدود ۲۴ مگابیت در نقطه نسبتاً متوسطی قرار دارد و باید بهتر هم باشد. همینطور برای تأخیر در ارتباطات موبایل اندکی وضعیت بهتر است و در شرایطی که جهان، میانهای حدود ۲۹ میلیثانیه پینگ دارد، برای ایران حدود ۳۰ میلیثانیه است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.